Pojasnila         
 

KOMENTAR "SLABE" MIKROBIOLOŠKE OCENE PRI ZVEZI POTROŠNIKOV SLOVENIJE

Test Santejeve in Logonine kreme za obraz je bil izveden lani in objavljen v novembrski številki Zveze potrošnikov Slovenije. Zveza potrošnikov ima za oceno kakovosti izdelkov uzakonjena konvencionalna merila (še iz časov, ko še ni bilo ekoloških naravnih proizvodov), kar v tem primeru pomeni, da je standard krema iz kemikalij, ki je "mrtva" torej brez mikroorganizmov.
Ponosni smo, da sta Santejeva in Logonina krema "živi" in vsebujeta mikroorganizme. Zagotaljam pa vam, da je vsebnost mikroorganizmov manjša kot pri pitni vodi. Pravzaprav bi morali za naravne kreme veljati standardi za prehranske izdelke. Saj veste na solatki so mikroorganizmi, ki so faj, tudi v ustih jih imamo pa na koži in v črevesju... To pomeni, da je treba znati ocene prav ovrednotiti!
Podobne težave smo imeli pri 100% raslinskih barvah za lase LOGONA, ker so sestavljene le iz zmletega rastlinskih materiala. Skorajda bi celo prepovedali prodajo, ker so popolnoma naravne in seveda vsebujejo mikroorganizme. V Nemčiji je prodajo omogočila šele odločitev sodišča, ker so s pomočjo strokovnjakov dokazali, da je vsebnost mikroorganizmov manjša kot v vodi. Po standardih zveze potrošnikov Slovenije je torej boljše prodajati telesu škodljive kemikalije, kot pa naravne proizvode. Banalno, vendar resnično! 
Če uporabljate naravne proizvode je boljše preveriti teste neodvisnih laboratorijev, npr."Öko test", katerim standarde ne postavlja država, ki meni da je naravna vsaka krema, ki imal 1,5% rastlin, ostalo pa je lahko kemija. Pri tem ne smemo pozabili omeniti, da je bila Sante edina krema, ki je dobila "zelo dobro" oceno - 4,8 pri negi kože, kar je sicer zelo redko pri kozmetičnih testih, tudi pri klasični kozmetiki.
Poleg tega naravne kreme ponavadi shranjujejo v tube, da pridejo težje v kotakt z okolico in uporabljajo le razgradljivo, naravi prijazno embalažo, kar ni navada pri konvencionalni negi. Tega naprimer slovenska zveza potrošnikov ne ovrednoti.

S spoštovanjem,
univ. dipl. biol. Mirjam M. Korez, strokovnjakinja za naravno nego, Živa Center za nego telesa, odnosov in okolja, Tomačevo 27, 1000 Ljubljana
 

O MERITVAH NA ZVEZI POTROŠNIKOV SLOVENIJE

Razlago o meritvah nam je podala Urša Šmid Božičevič, Urednica spletne strani / Web site editor, Zveza potrošnikov Slovenije, Frankopanska 5, 1000 Ljubljana, E-pošta: ursa.smid@zps.si, www.zps.si:
Ocena za mikrobiološko kakovost predstavlja 5% skupne testne ocene. Prav tako embalaža. Največji delež pri skupni oceni je imela nega kože - 60%. Tu pa je bila Sante edina, ki je dobila "zelo dobro" oceno - 4,8. Kar je sicer zelo redko pri kozmetičnih testih, tudi pri klasični kozmetiki. Pri mikrobiloškem delu simulirajo vsakodnevno uporabo: v kremo vnesejo klice in mikroorganizme, ki so
lahko naravno prisotni npr. na rokah in po nekaj dneh preštejejo število mikroorganizmov, ki so se (če so se)  razvili v kremi. Preverijo tudi mikrobiološko neoporečnost kreme pri prvem odprtju. Pri embalaži je velik pomen v tem, koliko kreme ostane neizkoriščene v embalaži (ne da bi pri tem embalažo poškodova, jo npr. razrezal). Ocenijo tudi kako potratna je embalaža (npr. prevelika embalaža za premalo vsebine).


 

Sante -  naravna kozmetika

CERTIFIKATI za naravno kozmetiko 

Obiščite
BIO spletno trgovino


Kontakt:
Živa Center d.o.o.
Tomačevo 27
1000 LJubljana
T: 01 4364671
M: 051 454355
spletna stran: Živa Center

Pišite nam

 
 
2018 Sante Copyright      developed by e.orbit 2012

Sante

sante naravna kozmetika

Sante

sante naravna kozmetika